Iće & piće

Donosimo recept za sočne buhtle s pekmezom!

Viktoria Mikulić 03. veljače 2018.

Ovaj slatki grijeh idealna je poslastica u karnevalsko vrijeme!

Sastojci: 

  • 60 dkg glatkog tijesta
  • 1 svježi kvasac
  • 3 žumanjka
  • 10 dkg maslaca
  • 8 dkg šećera
  • 3 dcl mlijeka (cca)
  • 1 šećer od vanilije
  • 1 limun (naribana korica)
  • malo soli
  • pekmez za nadjev
  • šećer u prahu (posipati na kraju)

Priprema:

U brašno dodajte sve sastojke. Dodajte dignuti kvasac (U mlako mlijeko stavite malo šećera ili meda i brašna, dodajte razmrvljeni kvasac i promiješate) i zamijesite mekano tijesto (najbolje prvo s mikserom, a zatim još s rukama dok ne postane sjajno i glatko). Ostavite tijesto prekriveno krpom na toplom cca 30 minuta da se digne.

Zatim ga ponovno zamijesite i otkidajte komadiće tijesta veličine marelice te ga u ruci spljoštite i stavite žlicu pekmeza. Krajeve tijesta skupite i oblikujte kuglicu. Složite kuglice na tepsiju premazanu maslacem, a ako imate okruglu, tada ih složite od sredine prema kraju.

Kada ste ih sve posložili, neka tako stoje još desetak minuta. Pecite oko 20 minuta na 200° C. Vruće buhtle posipajte šećerom u prahu.

Dobar tek!

P.S. Možete ih puniti i nutellom ili bilo kojom drugom marmeladom (nama su nekako najbolji s pekmezom od marelice). Najukusniji su svježe pečeni, a ako vam slučajno ostane za drugi dan (makar čisto sumnjamo), zagrijte ih na 40 sec u mikrovalnoj pećnici i bit će kao novi.