PR

Film

Odličan prijedlog za odlazak u kino

8. ožujka Autor: PR

Fantomska nit upliće publiku duboko u život Londona druge polovine dvadesetog stoljeća i beskompromisnog krojača beskonačne kreativno-stvaralačke niti

Fantomska nit romantična je drama koja gledatelje odvodi u poslijeratni London i svijet mode 50ih godina prošlog stoljeća. S pregršt autentičnih detalja dočarava život i djelo prvog čovjeka jedne od vodećih modnih kuća tog vremena. Daniel Day-Lewis utjelovljuje Reynoldsa Woodcocka, beskompromisnog krojača čiji je lik osmišljen na temelju kombinacije intrigantnih osobnosti i sudbina stvarnih modnih dizajnera onoga doba te fiktivnih elemenata.

On je uglađen, izbirljiv, zahtjevan i poprilično sebičan. Među njegovim su naručiteljima i članovi kraljevskih obitelji, a mnogi pripadnici visokog društva redovito iskazuju povjerenje u njegov talent. Poslovni uspjeh i ugled u društvu omogućuju mu život na visokoj nozi.

Modnu kuću vodi uz pomoć neudane sestre Cyril s kojom je iznimno povezan, a beskrajno pati za pokojnom majkom, koja ga je i naučila njegovu zanatu. Iako je neprekidno u društvu žena; krojačica i švelja u njegovoj londonskoj radionici, klijentica, modela, a među njima i brojnih ljubavnica, Reynolds se ni za jednu pretjerano ne vezuje niti ih shvaća ozbiljno. Osobenjak je tankih živaca s bezbroj specifičnih gesta, navika i rutina koje održavaju njegov kreativni genij vitalnim i omogućuju mu da se fokusira na stvaranje. Ne dopušta nikome da mu narušava mir ili mijenja njegove običaje.

Stvari se neočekivano mijenjanju kada u njegov život ulazi Alma (Vicky Krieps), mlada konobarica čija plahost i mekoća krije čvrste stavove i tvrdoglavu narav koja prkosi njegovoj sitničavosti. Ona postaje Reynoldsova muza, a kada on otkriva da se Alma ne ustručava pred njegovom ekscentričnosti, dvoje postaju ljubavnici. Alma se vrlo brzo dokazuje kao dostojan suparnik u Woodcockovoj igri jer mu ne povlađuje već ima svoje ‘’ja’’ i iza kojega nepokolebljivo stoji, a upravo zbog toga mu i jest zanimljiva.

Ne slaže se sa svim što on kaže niti joj uvijek odgovara način na koji je tretira, ali ima svoje načine da mu se suprotstavi i nikad se to ne libi učiniti. Čini kako ju je volja i nastoji ga upoznati i voljeti na svoj način, onako kako ona to želi, a ne kako piše u njegovom ‘’kodeksu’’.

U ulozi modnog dizajnera iz 1950-ih, prije no što ovjesi svoje glumačke cipele o klin, Daniel Day-Lewis još će jednom oduševiti fantastičnom transformacijom. Njegova karakteristična posvećenost i potpuna predanost liku na velika platna donose filmsku priču u kojoj se humor i opojna romantična napetost savršenu nadopunjuju u predstavu dostojnu svečanog odlaska sa scene. Fantomska nit inteligentan je primjer filmskog stvaralaštva čije će misteriozno tkanje zaintrigirati svakoga tko imalo gaji zanimanje za povijest, umjetnost, svijet mode, i tajnovitu dinamiku ljudske naravi i međuljudskih odnosa.

Ne propustite u svim boljim hrvatskim kinima od danas, 8.3.2018.

Similar Stories

14 pro.

DeLight Kampanja

Poznati domaći brend pokazao kako isti odjevni komad mogu nositi različite generacije žena

Latest From Instagram

search
Elegant